Skip to content Skip to footer
Loading Events

Исторически музей гр. Генерал Тошево се включва в културните събития на града по повод 155 г. от рождението на Генерала от пехотата Стефан Тошев, участвал  в 5 войни, с гостуващата изложба на РИМ – Шумен – „ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ ОТ ФОНДА НА РИМ – ШУМЕН (ХVІІІ-ХХ в.).

В мобилната изложба влиза оръжие от кремъчен и капсулен тип, а също и такова използващо унитарен патрон (еднозарядно и многозарядно), пушки, револвери, пистолети и картечни пистолети, използвани в периода на Възраждането, Сръбско – българската, Балканските, І световна и ІІ световна войни. С някои от показаните модели са били въоръжени армиите на България, Турция, Германия, Русия и респективно СССР. Държавите произвели във фабриките си посочените огнестрелни оръжия са Германия, Франция, САЩ, Русия (СССР), Белгия, Англия, Австрия, Италия, Испания, Чехия, а също така и български майстори. Посетителите ще видят и хладно оръжие – парадни и бойни саби (кавалерийски и пехотни), щикове за дълго огнестрелно оръжие, кортици и други използвани в бита на населението, а не за военни цели.  Характерно и интересно за колекцията на РИМ – Шумен, която наброява общо 250 броя огнестрелно и хладно оръжие е, че част от експонатите имат своя история – известни са притежателите на съответното оръжие. Това са шуменски граждани от близкото и по-далечно минало, които по някакъв начин са свързали имената си с определени събития.

В мобилната изложба са представени 65 броя огнестрелно и хладно оръжие от фонда на РИМ – Шумен.

Гостуващата изложба ще бъде открита на 9 декември 2014г. от 11.00 часа и ще гостува в Исторически музей гр. Генерал Тошево до 18 декември 2014г. Отворена е за посещение всеки работен ден от 9.00 до 12.00 и от 14.00 до 16.00 часа.